ONLINE LIFESTYLE ODPADOVÝ MAGAZÍN

Animované podtržení

ČASOPIS

Plzeňský Prazdroj dlouhodobě a účinně pomáhá hospodám a restauracím

01. Čvc, 2025

Plzeňský Prazdroj, a. s. je český pivovar založený roku 1842, který produkuje pivo plzeňského typu, Pilsner Urquell.

Z historie víme, že varečné právo udělil již Václav II. v roce 1295, a to dokonce 260 plzeňským občanům. Zmínka o prvním pivovaru pochází z roku 1307, ovšem ve 14. století mohli vařit a prodávat pivo všichni občané. První zmínka o městském pivovaru pochází z roku 1501. Kvalita piva ovšem silně kolísala, proto v lednu roku 1839 z rozhodnutí měšťanské schůze vzešlo rozhodnutí o stavbě nového pivovaru. V roce 1842 byl tedy dokončen Měšťanský pivovar Plzeň (současný Plzeňský Prazdroj), který měl už v 19. století vařit pivo bavorského typu. Staronová receptura současného piva je nyní známá a využívaná po celém světě právě jako pivo plzeňského typu, které právem nese název po místě svého zrodu.

V současné době pivovar nabízí nejrozsáhlejší systém podpory a rozvoje gastronomických podniků v České republice. Pro podniky, kterým dodává pivo, pomáhá jak finančně, tak i s materiálním vybavením (tanky, výčepy, předzahrádky, sklenice, slunečníky apod.).

Plzeňský Prazdroj ovšem hlavně sleduje uhlíkovou stopu v celém svém dodavatelském řetězci. Podle nejnovějších zveřejněných údajů připadalo 9 % emisí na zemědělství a pěstování surovin a dalších 5 % na jejich následné zpracování. Největším zdrojem emisí potom byly obaly s celkovým podílem 38 %. Doprava a logistika tvořila 17 % a další velkou položkou bylo chlazení piva v obchodech, restauracích aj. S pocílem 19 % na celkových emisích.

Plzeňský Prazdroj získal v roce 2024 první místo v kategorii TOP odpovědná firma v životním prostředí.

V loňském roce také představil inovovaný chladič piva, který přináší více než 30% úsporu nákladů na elektrickou energii. Úspornější a k přírodě šetrnější technologie vyvíjí pivovar spolu s partnery v rámci svého projektu Chytrej výčep. Cílem tohoto projektu je mimo jiné podstatné snížení spotřeby energií a vody v restauracích.

Prazdroj nyní přišel s inovativním řešením, a sice novou chytrou chladící vanou na pivní sklenice.

Chladící vana má ve výčepech největší podíl na spotřebě vody, ale je nepostradatelná. Základem pro správně načepované pivo je čistá, studená a mokrá sklenice. Nová chladící vana Plzeňského Prazdroje se umí díky nově instalované elektronice sama napustit či vypustit, kontroluje teplotu a průtok vody, a proto dokáže snižovat spotřebu vody ve výčepu o více než polovinu.

Manažer udržitelnosti Prazdroje a vedoucí projektu Chytrej výčep, Jakub Zaoral k tomu mimo jiné uvedl: ,,Zhruba dva roky jsme pomocí chytrých senzorů instalovaných na celém výčepním zařízení od sudů nebo tanků přes trubky, zachlazovací vanu na sklo až po výčepní kohouty měřili průtok a spotřebu energií a vody, a to hned v několika desítkách hospod v Čechách a na Slovensku. Získaná data nám jasně ukázala, že největší, a především neregulované množství vody prochází vanou na chlazení pivního skla. Z ní často zbytečně odtéká do odpadu velké množství vody, přestože je voda ještě čistá a chladná.”

Právě proto se pivovarníci v další fázi projektu, po loňském vytvoření úspornějšího chlazení piva, zaměřili právě na vodu a vyvinuli úspornou vanu na chlazení pivních sklenic, která sama ovládá průtok vody a dokáže tak ušetřit v průměru 58 % vody oproti stávajícímu systému.

Každý výčepní obsluhuje vanu s vodou po svém a v tomto směru neexistuje standardní chování. Velmi často vanu vypouští i několikrát během dne nebo pak na noc, aby ji ráno před směnou znovu celou naplnil. Experti na základě měření a následných laboratorních testů navrhli řešení – chytrou vanu, u níž napouštění i vypouštění řídí elektronika a její provoz se ovládá pomocí aplikace v telefonu. Navíc díky novému systému se vana dokáže sama zbavit případných nečistot na dně i na hladině, čímž zůstává voda stále čistá a studená.

První chytré vany na pivní sklenice Prazdroj instaloval v pražské restauraci Energy Pub v Riegrových sadech, kde navíc budou již brzy zbytkovou vodu, vypouštěnou ze zachlazovaných van, využívat na zalévání stromů a záhonů v okolí restaurace.
V průběhu léta pak chytrou vanu dostanou další podniky. ,,Hospodám standardně poskytujeme výčepní technologii na naše náklady. Pokud se pilotní provozy osvědčí, chceme úspornější vany postupně instalovat i do dalších podniků. Stejně jako to máme v plánu s novým chladicím zařízením, které jsme loni vyvinuli a v poslední roce ho testujeme na několika desítkách hospod,“ doplňuje Jakub Zaoral.

Nynější řešení chlazené vany čeká v blízké době další významné vylepšení. Bude vybavena inteligentním systémem, který doslova proskenuje vodu, dokáže ,,číst“ její čistotu a podle toho bude sám rozhodovat o potřebě napouštění či vypouštění chladicí vany. V dalších krocích se chce Prazdroj zaměřit na mytí a oplach pivních sklenic nebo na hledání dalších energetických úspor při cestě piva ze sklepa k výčepu.

Pražský Energy Pub přitom představuje ,,laboratoř“ i pro nasazení dalších úsporných technologií z dílny Prazdroje a jeho partnerů. Běží zde centrální chladicí systém, který řídí provoz všech chladicích zařízení, tedy nejen dvou van na pivní sklo, ale také chladicího boxu na sudy, tankové technologie nebo chlazených zásuvek s lahvovým pivem. Centrální řízení chlazení umožňuje efektivní rozložení výkonu mezi jednotlivé agregáty, což přináší až 30% úspory elektřiny. Od roku 2026 bude teplo z provozu centrálního chladicího systému v Energy Pub rekuperováno a využíváno pro ohřev užitkové vody. V pilotním provozu zde také zkoušejí technologii automatické sanitace pivních rozvodů bez manuálního zásahu a s využitím ozónu. Rovněž toto vylepšení výrazně snižuje nároky na vodu a celkově oproti klasické sanitaci výčepu šetří náklady.

zdroj: Prazdroj.cz