ONLINE LIFESTYLE ODPADOVÝ MAGAZÍN

Animované podtržení

ČASOPIS

Certifikáty na potravinách – co znamenají?

22. Říj, 2025

Sdílet článek:

Certifikáty na potravinách označují určité dodržování specifických standardů výroby, jako je zejména ekologické, integrované nebo specifické české zemědělství. Mezi nejběžnější certifikáty patří evropské a české bio logo, která značí ekologické zemědělství bez chemických pesticidů a umělých hnojiv, nebo certifikáty jako IPZ a SISPO pro integrovanou produkci zeleniny a ovoce.

Další značky se zaměřují na specifické vlastnosti, například na nutriční složení nebo na tradiční zpracování. 

Běžné certifikáty, se kterými se můžete na potravinách setkat:

1.) BIOPOTRAVINY

Velmi žádanými výrobky mezi spotřebiteli jsou tzv. biopotraviny.

Každý výrobek, který chce nést označení BIO, musí splňovat určité podmínky, které obsahují mimo jiné zákaz použití většiny chemických pesticidů a aditiv při výrobě, ale také se musí jednat o chov zvířat v dobrých podmínkách.

Certifikát potvrzující biokvalitu může být buď národní nebo evropský.

Národní bio logo, česká biozebra, se používá výhradně na produktech z ekologického zemědělství vyrobených v České republice. Objevuje se vedle evropského bio loga.

EU-Bio logo (zelený lísteček) označuje bioprodukt z Evropské Unie, který splňuje přísná pravidla pro ekologické zemědělství, ale také obsahuje nejméně 95 % složek z ekologického zemědělství, neobsahuje umělá hnojiva ani žádné jiné pesticidy.

2.) KLASA

Je to klasa – tahle klasa. Označení Klasa je národní značka kvalitních potravin, kterou uděluje Ministerstvo zemědělství. Výrobek s touto značkou musí splňovat přísné podmínky, které kontroluje jak Ministerstvo zemědělství, tak posléze Státní zemědělský intervenční fond, výzkumné instituce a školy a odborné komise dalších orgánů. Označení Klasa výrobek získá na dobu pouhých tří let, poté se musí o její udělení znovu ucházet. Kvalita výrobku se navíc kontroluje i v průběhu této doby, a pokud nesplňuje dané podmínky, může být tato značka výrobku odebrána.

3.) VÍM, CO JÍM

Zde se nejedná o značku, ale o certifikát určité kvality potravin. Tento certifikát zaručuje, že produkt neobsahuje nadbytečné množství škodlivých látek, jako jsou trans-mastné kyseliny, nasycené mastné kyseliny, sůl a cukr. 

4.) VEGAN

Britská asociace The Vegan Society touto značkou pro veganské stravování zaručuje, že daný výrobek neobsahuje žádnou živočišnou složku a nebyl ani nikdy testován na zvířatech. Značka se používá nejen pro potraviny, ale také kosmetiku, drogerii, doplňky stravy nebo dokonce léky.

5.) SISPO

Certifikát pro integrovanou produkci ovoce zaručuje, že potraviny byly vypěstovány s ohledem na životní prostředí za minimalizace použitých chemických prostředků.

5.) IPZ

Certifikát pro integrovanou produkci zeleniny zaručuje, že potraviny byly vypěstovány s ohledem na životní prostředí za minimalizace použitých chemických prostředků.

6.) TRADICE: REGIONÁLNÍ POTRAVINA, ZARUČENÁ TRADIČNÍ SPECIALITA, CHRÁNĚNÉ OZNAČENÍ PŮVODU, CHRÁNĚNÉ ZEMĚPISNÉ OZNAČENÍ, PŮVODNÍ RECEPTURA, TRADIČNÍ VÝROBEK

Tradiční značky, které hledí především na to, aby dané potraviny pocházely z lokálních zdrojů.

Aby produkt dostal jedno z těchto označení, musí celý jeho proces výroby probíhat v daném kraji. U označení Zaručená tradiční specialita je důležité, aby výroba probíhala tradičním způsobem a produkt si ponechal své tradiční složení.

Některé potraviny mohou mít značky jako „Původní receptura“ nebo „Tradiční výrobek“, které označují dodržování tradičních postupů výroby, ovšem nikoliv zaručený původ zemědělských surovin. 

7.) NATURLAND FAIR

Jedná se o značku pro produkty, které mají ještě přísnější pravidla než standardní ekologické a bioprodukty. Často se s touto značkou setkáte u rakouských nebo německých výrobků.

Sdílet článek: